SEO – kurser och utbildningar i sökmotoroptimering

Lär dig mer om SEO!

Hur lär man sig mer om SEO (sökmotoroptimering) – det absolut viktigaste du löpande bör arbeta med för att lyfta din sajt eller din webbutik? Genom att läsa böcker om SEO, lyssna på poddar, se YouTube-klipp eller gå SEO-kurser eller SEO-utbildningar?

Det finns inte ett sätt att lära sig SEO och alla sätt som fungerar och som passar dig är naturligtvis rätt! Jag lyssnar löpande på poddar och ser klipp på YouTube, men läser gärna böcker och följer SEO-event och SEO-kurser om det dyker upp nya intressanta idéer och infallsvinklar – vilket det gör hela tiden: SEO är ett rörligt mål, som du aldrig blir klar med.

Varför vi är så många som jagar ny kunskap inom SEO? Jo, uppsidan är enorm om du lär dig mer om SEO: får du Google att gilla din sida och visa den högt upp i sökresultatet när någon söker på ord och fraser
som är relevanta för det du säljer, kommer du få ny trafik och
nya kunder. Utan kostnad och sannolikt över lång tid.

Böcker om SEO

Det finns många bra böcker om SEO – både på svenska och engelska
– och en engelskspråkig klassiker är The Art of SEO: Mastering Search Engine Optimization

Boken ”Gräv guld i dina egna kanaler” – som jag gav ut för något år sedan – är både en bok om content marketing och en bok om SEO (två ämnen som ligger väldigt nära varann: inget relevant innehåll, ingen bra SEO). Boken finns även som ljudbok: ”Gräv guld i dina egna kanaler” på Storytel och som en nedkortad version (Storytel Brief).

Jag har även skrivit en titel helt fokuserad på SEO och direkt som ljudbok: SEO för alla – en snabbkurs i sökmotoroptimering för dig som vill ranka högt på Google

Under slutet av 2021 publicerades denna ljudbok i tre delar på webbplatsen Ehandelstips.se.

Här hittar du första delen om grunderna i SEO
Här är del 2 om on-page SEO och relevant innehåll
Här finns del 3 om off-page SEO och länkar

Men det finns som sagt många fler böcker, främst på engelska, men en bra SEO-bok på svenska, som precis kommit i ny upplaga, är ”Guldläge på nätet” av Magnus Bråth och Michael Wahlgren, två riktigt rutinerade rävar i den svenska SEO-branschen.

Poddar om SEO

Det finns mängder av bra poddar som är fokuserade på Google och SEO eller på digital marknadsföring eller på e-handel, där SEO också är en grundbult för att bygga trafik och försäljning.

Listan nedan är inte på något sätt komplett, men det är poddar som jag själv lyssnar på ofta eller till och från när tillfälle ges för att gnugga SEO via en podd.

  1. Sökpodden – alla avsnitt handlar om SEM och SEO, kommer månadsvis.
  2. Ehandelstrender – t ex detta poddavsnitt om content marketing och SEO, nya avsnitt varje vecka.
  3. Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund – t ex detta avsnitt om sajtstruktur och SEO med Ulrika Vinberg och detta om off-page SEO med Alexander Öqvist. Nya poddavsnitt varannan vecka.

SEO-verktyget Ahrefs har i slutet av 2020 samlat 12 engelskspråkiga poddar om SEO på sin blogg, lyssna och se vilken som kan bli din favorit-podd om SEO!

SEO på YouTube

Föredrar du en SEO-kurs i videoformat, som via en kanal på YouTube? Inga problem: det finns mängder av SEO-kurser på världens största och av Google ägda webbplats med videoklipp.

Några exempel på SEO-kurser på YouTube:
1. Neil Patel på YouTube (grundläggande SEO, men även mycket om digital marknadsföring och konvertering)
2. Backlinko på YouTube (SEO och mer med Brian Dean)
3. AhrefsTV (mängder av bra SEO-filmer att lära från)
4. Semrush Live (kanal för Semrush live-event som onlinekurser och webinar)
5. Moz på YouTube med bland annat WhiteBoard Friday (SEO-genomgångar med Rand Fishkin och andra medarbetare, dessa rekommenderas varmt!)

SEO-kurser och SEO-utbildningar

Det finns många utbildningsanordnare och numer även många digitala utbildningar, jag har själv satt ihop en grundutbildning i SEO tillsammans med utbildningsföretaget Nordboost: Komplett kurs i SEO för dig som vill ta dig till toppen av Google.

Kursen riktar sig både till dig som är nybörjare och till dig som redan kan en hel del om SEO, men som vill lära dig mer.

Vill du gå SEO-kursen Ta till dig till toppen på Google kan du använda koden seokurs10 så får du 10 % rabatt på priset.

För dig som vill lära dig mer och framför allt om SEO-strategi finns kursen ”SEO-strategi för marknadsförare och marknadschefer”, en kurs med Ulrika Viberg anordnad av Tony Hammarlund som driver marknadsföringspodden Digital Marknadsföring med Tony Hammarlund.

Andra arrangörer och mediehus som anordnar kurser i SEO är till exempel Webbdagarna Academy (IDG) och Resumé Akademi, men även SEO-byråer som Pineberry som driver SEO-kurser på distans och på plats på kontoret i centrala Stockholm.

SEO ingår också som en del i många YH-utbildningar, som de E-commerce manager-utbildningar som IHM, TUC med flera anordnar. SEO ingår förstås också på korta och långa YH-utbildningar inom digital marknadsföring som utbildningsföretag som exempelvis Berghs, Borås Yrkeshögskola, IHM och Medieinstitutet anordnar.

SEO-byrån TopDog har sammanställt en lista över sju olika onlineutbildningar i SEO (se länk nedan), allt från sökordsanalys med MOZ till grunderna i länkbyggande och teknisk SEO hos Semrush. En mycket bra lista du bör gå igenom för att se om du har några hål i din SEO-kunskap eller helt enkelt bara vill uppdatera dig på det senaste inom SEO!

För en sak är säker: normalläget för SEO är ständig förändring, så vi kommer alla behöva uppdatera oss löpande om det senaste från Google och om sökmotoroptimering – så hitta de SEO-auktoriteter och kanaler som passar dig och dina behov av SEO-utbildning inom t ex SEO-analys och SEO-verktyg.

Läs mer om SEO:
Guide: hitta rätt SEO-utbildning 2021 (TopDog listar 7 SEO-onlineutbildningar)
Search Engine Optimization Fundamentals (Google Digital Garage)
SEO checklista (SEO-checklista i 13 steg)
SEO för nybörjare (fem första stegen för att optimera din sida)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *