Hur lång tid tar det att starta en Tictail-butik – om man gör det på riktigt?

”På bara några minuter kan du börja sälja med din helt egna webshop” skriver Tictail på sin webbplats och Privata Affärer verkar mer eller mindre ha publicerat ett pressmeddelande rakt av på samma tema: ”Så startar du e-butik på bara några minuter”.

Jag tror knappast att ansvarig redaktör har testat Tictail – och framför allt inte att starta en Tictail shop – annars hade texten sett annorlunda ut. För det tar inte några minuter att starta en webbutik på Tictail, men: det går snabbt att starta en butik på Tictail, mycket snabbare än på andra e-butiksplattformar.

Så, missförstå mig rätt. Jag tycker Tictail är en fantastisk tjänst, som verkligen löser ett problem och erbjuder affärsnytta för alla som vill testa att ha en egen webbutik. Det är dessutom billigt, enkelt och det går snabbt att komma igång. Vilket naturligtvis är orsaken till att 24.000 butiker redan startats.

Men: hur lång tid tar det egentligen att starta en Tictail-butik, om man vill göra det på riktigt? Så det både ser bra ut, och håller en tid framöver.

Eftersom min fru driver ett antal webbutiker och precis skulle starta en ny butik (som heter Ortopediska.se och säljer ortopediska produkter för träning och hälsa), så bestämde jag mig för att klocka arbetet.

Och sanningen är att det tar ungefär en dag att starta en shop på Tictail. Vilket förvisso är väldigt snabbt, men betydligt längre än några minuter.

Så här lång tid tog varje moment för att starta en Tictail-butik (från ax till limpa, d v s från ett tomt papper till en butik som ligger live):
Skriva texter (titel och produktbeskrivning) och ta fram bilder och pris på alla produkter (4 timmar)
Ta fram logga och köpa domännamn till butiken (2 timmar)
Registrera butiken på Tictail och styra om domännamnet till Tictail-butiken (1 timme)
Lägga in produkter och bilder på Tictail (3 timmar)
Totalt: 10 timmar – eller ungefär en dags arbete

Så, själva arbetet att sätta upp butiken tar ungefär en timme. Att sedan lägga in produkterna tar ytterligare några timmar. Men förutsättningen för detta är att man redan har alla texter och bilder klara.

Så – det tar inte några minuter att sätta upp en Tictail-butik; det tar ungefär en dag. Och det är snabbt.

Tre råd kring vad du bör tänka på när du sätter upp Tictail-webbutik (för det bör du göra, om inte annat för själva upplevelsen som i sin enkelhet är överlägsen alla andra e-handelsplattformar):
1. Skriv alla texter och ta fram alla bilder innan du registerar din Tictail-shop.
2. Registrera en egen domän innan du registerar din Tictail-shop. Min fru registrerade sin domän på Binero och det tog sedan bara några minuter att peka om den till Tictail, när hon sedan registrerade sin butik där. Varför? Om du startar din webbutik med namnet butik.tictail.com så kommer Google indexera den adressen och de länkar du över tid får kommer gå till den adressen. Så ta kommando över butikens namn direkt. Det kostar endast 9 kronor per månad hos Tictail att ha sin egen domän.
3. Se till att du har ett PayPal-konto redo innan du registrerar din butik. Om du inte väljer att lägga till fler betalsätt så är PayPal det betalsätt du kommer börja med (även betalning med kort som Visa, Amex och MasterCard går via PayPal).

Not: sedan denna artikel skrevs har Tictail lanserat Tictail Payments så du behöver inte längre ha ett PayPal-konto för att ta betalt i din butik, det räcker med att du har ett bankkonto som du kan ta emot pengarna på efter att Tictail dragit av sina transaktionsavgifter för betalningen.

Om du funderar på att starta en shop hos Tictail – lycka till!

Not: Tictail såldes i november 2018 till Shopify

Exempel på Tictail-butiker från olika länder:
Smyckorama (Sverige)
Studio Oyama (Sverige)
Mamama (Frankrike)
Falvé (Nya Zeeland)
Koko Che Jota (Spanien)
Bad boy nice girl (USA)

Läs mer om en av Tictails grundare Carl Waldekranz på Dagensanalys.se.

11 svar på ”Hur lång tid tar det att starta en Tictail-butik – om man gör det på riktigt?”

  1. Hej! Har för några år sen testat webshop, men med betydligt dyrare
   lösningar. Har lite funderingar på att dra igång nåt igen,
   dock är produkter ej klara. Men om jag vill ansluta kortbetalningen
   till Klarna i stället, är det ett bättre alternativ än Paypal?
   Eller helt enkelt bara dyrare? Och vilken operatör
   betalar ut snabbast?

   1. Hej Bengt!

    Jag råkar veta detta. Jag har en Tictail sen ungefär 1 år tillbaka och
    jag älskar det! Du kan använda dig av Stripe – det fungerar jättebra och låter kunden
    betala med kort direkt, utan att behöva logga in på diverse sidor.
    Paypal är ett kanonalternativ, många från utlandet framförallt väljer att använda det
    då det är ett säkert val. Bra att ha som alternativ!

    Klarna har jag nyligen fått förklarat för mig att det ökar köpen rätt avsevärt.
    Jag skaffade det själv idag, och jag har inte riktigt fått igång det än, men jag kan återvända och meddela!
    Det är dyrare men ska vara väldigt positivt att låta folk ha möjlighet att betala med faktura.

    Paypal är snabbast, Stripe lite långsammare men brukar inte ta mer än 1 vecka max max max.
    Paypal bara någon dag eller två.

    Tictail är en kanonlösning, kul att du ska testa! Lycka till!!!
    Caroline

    1. Hej Caroline! TAck för dina rader. Ja Klarna har jag använt för några år sen, men lade ner butiken p g a brist på både tid och idéer. Stripe har jag inte ens hört talas om?

 1. Tänkvärda tips! Denna djungel av företag som gjör mig som icke teknik nörd helt snurrig. Har tittat på olika lösningar under en längre tid men inte vågat ta steget just för att det inte finns några riktiga konkreta tips. Men nu…Så, stort tack, I will be a Tictaler!

 2. Jag skulle bl a vilja att kunderna kan betala med swish. Jag gjorde en undersökning bland kunderna, och hela 70 % föredrog swish. Kan man med html lägga in ett sånt klickbart alternativ för kunden?
  Annars kommer man väl inte vidare i kassan.

  Om man betalar för webbutiken, då man har ett dyrare alternativ…kan man då göra mer val, och vad i så fall?

 3. Hej Jag har en fråga kring Tictail PLUS och utan PLUS. Har ni koll på det? Idag har jag PLUS men tänkte dra ner på kostnaderna (plus kostade 750 kr i maj 2017).
  Vad blir det för skillnad på min butik om jag tar bort PLUS? Har haft en vän som byggt upp min butik, http://www.dinstadgefle.se och har inte sån stor koll på hur det gjorts med domän namn etc..
  Hoppas på svar 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *