Skillstarter – nischad marknadsplats med unikt innehåll

Det var ju bra några veckor sedan jag skrev om marknadsplatser här på bloggen, då om sommarens skriverier kring bland annat Fyndiq, som växer men fortfarande dras med förluster, och Nordic Design Collective som stängde sin verksamhet sista augusti i år.

Samtidigt som det gnisslar en del i maskineriet för de mer etablerade marknadsplatserna, så startar nya, nischade marknadsplatser som Inkbay, en svenska marknadsplats för tatueringar och tatuerare som redan från start satsar på tre marknader: Sverige, Danmark och England.

Skillstarter är en annan intressant start-up, som precis lanserat sin marknadsplats för kurser och privatlektioner i en första version.

Jag träffade nyligen två av grundarna, John Sundström och Claes Kjelldorff, för en pratstund kring Skillstarter som de hoppas ska bli ett Airbnb för kurser.

Ur intervjun med John Sundström och Claes Kjelldorff:

Vad är Skillstarter?
– En marknadsplats där man kan sälja och köpa kurser och privatlektioner, dvs. alla former av utbildningstillfällen. Det är väldigt många som sitter på mycket kunskap som de skulle kunna dela med sig av samtidigt som det finns många som vill lära sig nya saker. Vi hade själva en utmaning när vi ville lära oss mer om längdåkning i Järvsö-trakten och letade efter någon som ville hjälpa oss – men det fanns ingen digital marknad för att binda ihop oss med någon som ville ge privatlektioner. Så vår ambition är att tillföra en tjänst som är väldigt enkel att använda där elever och kursledare lätt kan träffas.

Vem riktar ni er till?
– Vi riktar oss till både privatpersoner och företag. Det vi vill göra är att tillföra dimensionen att hitta någon i din närhet som kan utbilda vare sig det handlar om Photoshop eller längdskidor och vår stora vision är att inspirera fler att börja utbilda själva, så att vi tillför nya kurser och utbildningar som inte finns idag. Vilket kommer innebära fler nischade och fler prisvärda möjligheter att utbilda sig.

Vi vill även hjälpa de som väljer att börja utbilda via oss genom artiklar, guider och videor för att lära ut pedagogik och hur man håller kurser. Skillstarters kallar vi de som aldrig har utbildat tidigare och vi hoppas vår plattform ska göra det enkelt för fler vill anordna kurser inom alla typer av områden och i olika geografiska områden runt om i Sverige.

Men det handlar inte bara om en plattform för kurser, vi kommer även förmedla lokaler för den som inte har en plats att vara i för sin kurs och erbjuda hjälp kring till exempel projektledning och annan logistik inför kursen.

Vi vill även samla befintliga kursarrangörer, så vi vill både tillföra det nya och samla det gamla på en och samma marknadsplats. På så sätt kan vi presentera ett så stort utbud av kurser och privatlektioner som möjligt.

Vad har ni för affärsmodell?
– Vi vill ha så låga trösklar som möjligt för att skapa ett stort utbud och vi tar just nu 10 % i kommission på de kurser vi förmedlar, men det är inte säkert att det kommer vara 10 % över tid, precis som Airbnb verkar ha provat sig fram med sin provision får vi se hur det faller ut. Men eftersom vi även kommer satsa på kringtjänster som att förmedla kurslokaler och erbjuda projektledning och annat stöd, så får vi fler intäktskällor kopplade till kurser på Skillstarter.

Vår marknadsplats är också öppen för alla så det är möjligt för professionella utbildningsanordnare att ansluta sig och visa upp sina kurser, och det som gör det unikt hos oss är att det inte kostar något att lägga upp sin kurs, vi tar bara betalt om en kurs säljs.

Här hittar du hela intervjun med John och Claes om Skilstarter (på Dagensanalys.se)

Not i december 2020:
Skillstarter.se är inte längre aktiv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *