Vad är https och varför är det viktigt att gå över till https?

Vad är https och varför är det så viktigt att satsa på säkerheten? Finns det inte viktigare saker att satsa på 2017 än att gå över till https?

Både ja och nej: har du inte mobilanpassat din webbplats än kan det vara viktigare, men annars skulle jag säga att snabba laddningstider och säkerhet – https istället för http – är det viktigaste att ha på plats under 2017.

Med start i januari 2017 premierar Google säkerhet genom ett ökat fokus på https. Google varnar i sin webbläsare Chrome för att sajter med inloggning eller kreditkortsbetalningar är osäkra om de saknar  https – det vill säga saknar en metod för att överföra krypterad data (https istället för http).

I korthet gör användandet av https det svårare för någon extern part att komma över information som överförs mellan dig och till exempel en webbutik.

Det är extra viktigt att denna funktion finns på plats när du som användare ska betala eller logga in (så att ingen kommer över denna information från dig och sedan kan utnyttja den till sin fördel).

För att lämna http och gå över till det mer säkra https behöver du ett digitalt certifikat. Kontakta din IT-avdelning eller den som sköter tekniken för din sajt för att få https på plats, om du inte redan har det.

OBS! Det är viktigt att du själv följer arbetet eftersom det innefattar mer än installationen av själva certifikatet. Missa inte att till exempel ”peka om” alla gamla webbadresser med http till https (d v s stäm av att alla webbadresser fungerar som de ska med https och att inte säkerhetsvarningar ”poppar upp” i webbläsaren).

Eftersom Google premierar användarvänlighet och säkerhet för användaren är bytet till https sannolikt (det diskuteras hela tiden vilka faktorer som Google rankar utefter) även en rankingfaktor som kan påverka din ranking i sökresultatet positivt. Se därför till att snarast börja använda https på hela din sajt, så ökar du säkerheten och gör det tryggare för dina besökare. Samtidigt ökar du dina egna chanser att ranka bra i Googles träfflistor.

I takt med att Google börjat att varna för att en sajt utan https är osäker kan införandet av https på din sajt även påverka konverteringen positivt – det vill säga färre besökare vänder i dörren eller går vidare utan att köpa något av dig.

Läs mer om https
Vad är SSL/TLS? (Oderland)
Let’s Encrypt – SSL (Wikinggruppen)
Genombrott för https på webben – därför ska du säkra din sajt (IDG)
Chrome kommer snart att utfärda ännu fler varningar för osäkra sajter (TechWorld)

Texten är hämtad från nyutkomna boken Gräv guld i dina egna kanaler.

Gräv guld i dina egna kanaler finns att beställa på på Adlibris | Akademibokhandeln | Bokus | CDON

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *