Årets julklapp 2020

Minns ni wokpannan (1990), det elektroniska husdjuret (1997) och ljudboken (2006)? Eller råsaftcentrifugen som hamnade överst 2013?

Imorgon 18 november utser HUI årets julklapp och det är nu 32 år sedan första gången årets julklapp utsågs (bakmaskinen 1998).

Kriterier för att årets julklapp

Vad är då kriterierna för att kunna bli årets julklapp? Jo, det finns tre kriterier som HUI Research utgår ifrån:

• Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
• Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
• Produkten ska representera den tid vi lever i

Förra året utsågs mobillådan till årets julklapp, men de allra mest kända julklapparna kommer nog från premiäråret 1988: bakmaskinen och från 2009: spikmattan. Julklappar som säkert fortfarande finns kvar i många hem, dock oftare undanstoppade i någon garderob eller i ett skåp än frekvent använda.

Vad blir då årets julklapp? Det finns många kandidater som passar in på såväl nyväckt intresse som den tid vi lever i med mycket hemarbete och hemträning och få eller inga resor. Allra lägst förhandsodds har det designade munskyddet.

Årets julklapp 2020 – kandidater som det pratas om

Varje år tar spelbolag som Betsson fram odds på vad som kan bli årets julklapp och här är några av de klappar som fått lägst odds och som förekommer ofta i förhandsgissningarna:

1. Designat munskydd (lägst odds och verkligen i tiden, men en bra julklapp?).
2. Massagepistol (för hemmaträning och egenvård).
3. Trådlös laddningsstation (tekniska produkter går ofta bra).
4. Ergonomisk kontorsstol (eller annan produkt för hemmakontoret).
5. Elscooter (det går inte att undvika elscootern, även om den knappast är optimal att slå in och lägga bland övriga julklappar).
6. Campingutrustning (mindre resor, men mer tid i skog och natur).
7. Padelracket (träning).
8. Promenadstavar (vardagsmotion).

Bubblare till årets julklapp

Som bubblare kan det vara värt att nämna andra produkter för träning hemma (som något för ett hemmagym), en ombokningsbar resa, men kanske framför allt en donation till välgörenhet som kan vara viktigare än någonsin ett år som detta.

Sen kan ju alltid en utmanare till det som står på listan vara något helt annat, som inte handlar om shopping alls – t ex något egenproducerat eller en upplevelse i det lilla formatet. Eller till och med en julafton utan julklappar.

Uppdaterat 18 november: det blev ett stormkök som blev årets julklapp 2020, en produkt som passar väl in i vår tid med mer tid utomhus i skog och mark och mer träning på egen hand snarare än på till exempel ett gym eller på gruppträning.

Läs mer:
Årets julklapp lista (2020) (Infoo.se)
Årets julklapp (HUI) (HUI Research)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *