Emeet #4: E-handel + maraton = sant!

Emeet #4 i förra veckan var otroligt bra, med många relevanta sessioner och mycket intressanta möten. Någon dag senare sprang jag mitt första ultramaraton (Sörmland Ultra Marathon utefter Sörmlandsleden) och hade mycket tid att reflektera över Emeet och e-handel och kom fram till att: e-handel och maraton har otroligt mycket gemensamt!

Vad e-handel och maraton har gemensamt är till exempel:
Det krävs uthållighet och det tar tid. Ingen blir en bra (eller stor) e-handlare på kort tid. Det handlar om ett enträget arbete med att förbättra, skruva, optimera, hela tiden förbättra produkt och användarupplevelse. Precis som maratonträningen, som också tar tid och där det hela tiden finns nya saker att slipa på.
Man måste vara sjukt engagerad, passionerad och leva för sin butik (eller sin träning). Ingen driver en bra e-handel utan intresse eller engagemang, och ingen vettig människa maratontränar och lägger ned timme efter timme i träning utan dedikation och stort hjärta.
Det handlar inte primärt om utrustning eller plattformar, det handlar mer om dina förutsättningar, din övertygelse och om hur du använder de verktyg du faktiskt har i din egen verktygslåda. Driver man en e-handel smart och med kunden i fokus, kan man komma långt utan dyra tekniska lösningar eller kostsamma konsulter som ska hjälpa till med allt från SEO till logistik – David kan slå Goliat, det tar bara lite längre tid. Samma sak med maratonträningen: träna smart, lägg upp loppet smart och du kan komma i mål före alla materiallöpare med dyra GPS-klockor och kompressionskläder som ska ökad blodgenomströmningen och transportera bort slaggprodukter som aldrig förr.
Man måste var lite galen. För att svara på kundmejl på kvällar och helger, för att springa långa distanser i skitväder, för att ha lager i källaren och packa paket i köket, för att gilla att plåga sig i timmar fast det värker i hela kroppen, för att våga och orka konkurrera med de stora jättarna i branschen bara för att man vill…

Så, träffar du på en person som inte ger upp, som är passionerad och lite galen, och som står upp även när det blåser kallt, så kan det vara en e-handlare. Eller en maratonlöpare. Eller både och…

2 svar på ”Emeet #4: E-handel + maraton = sant!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *