Hur skriver man en bestseller?

Guillaume Musso är den mest lästa och mest sålda franska författaren de senaste tolv åren (2010-2022). Men hur kommer det sig att samma författare kan ligga i topp år efter år? Finns det ett framgångsrecept som andra författare kan lära av eller ligger hemligheten i något som är unikt och inte går att kopiera?

Enligt institutet GfK (publicerad i Le Figaro) sålde Guillaume Musso nästan 1,4 miljoner böcker under 2022 och på andra plats hittar vi Joël Dicker med 988.000 sålda exemplar. På tredje plats återfinns Mélissa Da Costa med 845.000 exemplar tätt följd av Virginie Grimaldi med 820.000 exemplar.

Musso: finns det en kod eller ett recept för att skriva en bestseller?

Min senaste bok kom ut 2019 – SEO för alla – och sedan dess har jag lagt en hel del tid på att borra i hur man skriver en bestseller, och den författare jag fokuserat på (parallellt med att studera franska vid Göteborgs Universitet) är den franska skribenten och tidigare ekonomiläraren Guillaume Musso. Och nu är kandidatuppsatsen klar med den svenska titeln: Finns det ett framgångsrecept för att skriva en litterär bestseller och hur viktig är den flexibla hanteringen av litterära genrer för Mussos framgång?

Författaren Guillaume Musso

När jag började gå igenom Mussos böcker, efter att ha läst om hans framgångar som den mest lästa och sålda franska författaren de senaste 10 åren (2011-2020), var det ett nytt författarskap för mig. Jag har alltid uppskattat det man kallar kvalitetsdeckare och jag har läst ett antal Georges Simenon-romaner genom åren, men även mindre kända franska deckarförfattare som Pierre Magnan som har nio titlar översatta till svenska.

Hur som helst: Guillaume Musso hade något speciellt i sitt skrivande, något som drar dig in i historien, något som närmast övertrumfar de cliffhangers som de flesta Netflix-serier kan stoltsera med. Det är helt enkelt spänning på hög nivå och en kittlande nyfikenhet som driver läsaren framåt. Plus att Guillaume Musso ganska uppenbart blandar och ger från olika genrer, vilket jag också uppskattar.

Guillaume Musso bakgrund

Guillaume Musso, uppvuxen med all sorts litteratur och med en mor som arbetade på bibliotek där han som barn även spenderade mycket tid, uttrycker sig ofta själv på ett skeptiskt sätt vad gäller genrer när han intervjuas, och vill inte ”bli inlåst i en genre” utan kunna skriva fritt och alltid med avsikt att skriva de böcker han själv skulle vilja läsa.

Under arbetet med uppsatsen blev denna ovilja att fastna i en specifik genre ännu mer tydlig då Guillaume Musso, som i sitt hemland framför allt kategoriseras som romanförfattare, hösten 2021 blev nominerad till – och vann – pris som Årets bästa översatta deckare i Sverige, utdelad av Svenska Deckarakademin, ett pris som tidigare kallades The Martin Beck Award.

Uppsatsen är en jämförande studie som undersöker hur Guillaume Musso, i två av de verk han gav ut i början och i slutet av den tioårsperiod då han varit Frankrikes dominerande författare, hanterar och rör sig mellan olika litterära genrer och subgenrer. Slutsatsen kan förhoppningsvis åtminstone delvis förklara Guillaume Mussos stora framgångar och även indikera hans ”framgångsrecept”.

Böcker av Guillaume Musso

Det finns sex böcker av Guillaume Musso översatta till svenska: Återträffen, En ateljé i Paris, Central Park, Samtal från en ängel, Försvunnen och Flickan från Brooklyn, som kommer ut i mars 2023. Återträffen finns även filmatiserad på Cmore, som serie uppdelad på sex avsnitt (2022).

Jag har läst Central Park och Samtal från en ängel som är två av de titlar som fått allra högst betyg på Goodreads bland Mussos böcker. När det gäller Central Park anar man att Musso når sin absoluta höjd vad gäller oväntade bokslut, något han alltid är bra på men här överträffar han sig själv.

Guillaume Mussos framgångsrecept

Vad är då Guillaume Mussos bestseller-recept? Hur kommer det sig att han år efter år är Frankrikes mest lästa och mest sålda författare?

Här kan du läsa hela uppsatsen om Guillaume Musso och hans framgångar som författare, men en sammanfattning av Mussos framgångsrecept kan se ut så här (hans författar-DNA):
1. Han rör sig mellan olika genrer och attraherar även de som annars inte läser (utan snarare hänger på Netflix för förströelse).
2. Hans böcker ligger nära ett filmmanus i sin struktur med mycket dialog.
3. Det kommer en ny bok varje år och flera titlar säljer bra parallellt och driver därmed ännu mer intresse för författaren.
4. Lanseringen av en ny titel är planerad i minsta detalj – för att det ska bli en bestseller.
5. Plus: även om varje titel är unik, så känner läsaren igen sig – och vet vad de kan förvänta sig. Helt enkelt en igenkänningsfaktor eller författarens unika ”DNA”.

Mer om Guillaume Musso

Vill du veta mer om författaren Guillaume Musso kan du besöka författarens egen webbsida eller förlagets sida där han och hans böcker presenteras mer i detalj.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *