Mer än dammsugarpåsar: e-handlaren startar podcast och bokförlag

Content marketing eller innehållsmarknadsföring i all ära,  men vilket innehåll ska man satsa på om man har en relativt generell eller till och med tråkig produkt som dammsugarpåsar? Och hur ska man få ut detta innehåll till en ny publik?

Mia Pettersson som driver Dammtussen.se som säljer dammsugarpåsar skrev för några år sedan ett blogginlägg på Ehandel.se om vikten av att skapa innehåll som ligger en bit bort från själv produkten:
”Det innehåll som visat sig fungera bäst för oss handlar inte om städning utan om fläckborttagning, där sökningar som ”bikarbonat”, ”blodfläckar” och ”gräsfläckar” genererar bra trafik till oss.

Ett annat område som fungerar bra är tips kring rengöring i köket, som ligger nära vårt vanliga område som är städning av hemmet. Där fungerar praktiska sökningar som ”stopp i avlopp”,  ”rengöra ugn”, ”rengöra mässing” ”rengöra micro”, ”bli av med bananflugor” och  ”vidbränd kastrull” bra.

Jag hoppas denna erfarenhet kan vara relevant för fler e-handlare och även inspirera till att fler börjar skapa innehåll som ligger lite längre bort från det du först tänker på när du utgår från din butik och dina produkter – helt enkelt innehåll som är mer kompletterande och snarare handlar om städning i stort än enbart dammsugarpåsar och dammsugartillbehör som vi säljer på nätet sen 2008.”

Innehåll som driver intresse och konvertering

Så här några år senare är Mia inne på samma spår och har lagt till ytterligare innehåll på Dammtussen.se som tips kring dålig lukt, putsa fönster och att rengöra grillgaller, men även råd för dig som ska använda naturliga medel som bikarbonat och ättika.

– Vi har försökt bredda vårt innehåll för att öka trafiken och förbättra vår position i Google träfflistor, så det är väl en satsning på såväl SEO som innehållsmarknadsföring. Sen vi startade har vi sett en trafikökning på över 100 % så trafikmässigt har det varit mycket lyckosamt, nästa utmaning blir att öka konverteringsgraden på all trafik vi får in, säger Mia Pettersson. Sen är ju viss trafik mer varumärkesbyggande och tidigare i köpresan, men i den bästa av världar lyckas vi både skapa uppmärksamhet och driva försäljning.

Podd med husmorstips

Dammtussen.se har även startat en podd om husmorstips för att nå ännu fler potentiella lyssnare – och kunder. Podden heter ”Husmorstips för alla” och finns där poddar finns – till exempel på Spotify och på Acast

Precis som Mia beskriver så kan det många gånger vara  en bra idé att gå lite utanför själva produkterna och istället ta fram engagerande och relevant innehåll med fokus på vad dina produkter kan användas till, till exempel städtips om du säljer städprodukter och hur du skriver ut bilder och foton om du säljer patroner till skrivare.

På det sättet kan du också få ta del av större volymer sökningar där konsumenter vill veta hur man gör något på bästa sätt, inte nödvändigtvis vilken produkt de ska använda – det kommer i steg två.

Genom att bjuda på inspirerande  eller utbildande innehåll skapar du lojalitet med dina besökare, får fler besök till din butik och chansen ökar att de sedan handlar från din butik när de behöver nya produkter.

Nästa steg är att driva bokförlag

Men att starta en podcast är inte det enda Dammtussen.se är inne på, nästs steg är att starta ett bokförlag med namnet Spjut Förlag.

– Vi kommer starta ett bokförlag under första kvartalet 2024 tillsammans med vänner till oss, det känns naturligt att gå vidare på mediespåret och inte bara driva en podd utan även ge ut relevanta fackböcker. Först ut är en bok om e-handel. Vi vill att våra följare, kunder och vänner i branschen, ska få ut mer av att handla av oss än att bara köpa dammsugarpåsar – vi vill dela med oss av så mycket mer.

Inga produkter är tråkiga

Så, tänk på att när det gäller media och innehållsmarknadsföring (eller content marleting) finns det inga tråkiga produkter. Alla produkter som säljs används till något: beskriv det. Visst, skrivarpatroner och städutrustning är väl i sig inte världens roligaste produkter. Men fastna inte i produkten. Beskriv fördelarna och möjligheterna med dina produkter, det är det dina kunder är intresserade av.

Delar av denna bloggpost är hämtade ur boken Gräv guld i dina egna kanaler.

Gräv guld i dina egna kanaler finns att beställa på Bokbörsen (den tryckta boken)

Gräv guld i dina egna kanaler finns även som ljudbok på populära ljudbokstjänster:
Ljudboken Gräv guld i dina egna kanaler på BookBeat
Ljudboken Gräv guld i dina egna kanaler på Nextory
Ljudboken Gräv guld i dina egna kanaler på Storytel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *