Skriv, skriv, skriv!

I mitten och slutet av 1990-talet hade jag förmånen att få träffa och prata skrivande med ett antal författare, som jag själv uppskattade och var nyfiken på.

När började de skriva? Hur ser en arbetsdag ut? Vilka drivkrafter och inspirationskällor har de? Blir skrivandet lättare eller svårare med åren? Och vilka är deras bästa råd till andra som skriver, som kanske inte blivit publicerade än men som drömmer om och kämpar för att den dagen ska komma?

Författarintervjuer

Dessa intervjuer publicerades sedan i kulturtidskriften Ny Litteratur! som jag var med och startade 1994; målsättningen var att erbjuda en arena för nya skribenter, och skriva ”om att skriva” så att våra läsare skulle kunna utvecklas i sitt skrivande.

Intervjuerna som bland annat ägde rum hemma hos Bodil Malmsten i hennes lägenhet på Östermalm, hos Klas Östergren på Österlen och i Chenjerai Hoves trädgård i hans hem i Harare, Zimbabwe, blev sedan till en publikation – kanske mer ett kompendium på 48 sidor än en bok – med titeln Skriv, skriv, skriv! som utkom i tre upplagor, den senaste 2003.

Planen var även att intervjua Henning Mankell på plats i Maputo, men vi missade honom när vi var på plats i Moçambique så den intervjun genomfördes på en knackig lina från grannlandet Zimbabwe.

En sak att nämna i sammanhanget är att alla dessa författare öppnade sina dörrar och ställde upp med stor energi och stort engagemang för att prata ”om att skriva” – någonting som i viss mån förvånade mig, men som jag verkligen kan förstå: detta är människor som lever för att skriva, även om vissa av dem också lever av att skriva.

Råd till dig som skriver

Förutom sju författarintervjuer innehåller Skriv, skriv, skriv! också 22 råd till dig som skriver, råd som delvis kommer direkt ur intervjuerna.

Som Bodil Malmsten, som är inne på att det är viktigt att läsa mycket, och låta sig inspireras. Av stil, av ordval, av historier. Eller bara av glädjen att berätta: ”Jag tycker att de ska läsa. Många av de yngre författare som jag är väldigt förtjust i, jag tycker inte att de läser tillräckligt.”

Eller som Klas Östergren som också är inne på att låta sig inspireras, men ändå inte kopiera vad andra skrivit. Det är viktigt att lita på sin egen röst: ”Den egna rösten är det enda du har. Den är ditt enda kapital. Papegojor är inga författare.”

Ladda ned boken

Boken Skriv, skriv, skriv! har rätt många år på nacken och alla tryckta exemplar är nu slut. Det finns delar i boken som är inaktuella, som det register över 188 förlag som upprättades 2003.

Men, jag tror och hoppas att de råd om att skriva som återfinns i boken och de intressanta tankar som författarna för fram om att skriva är aktuella än idag.

Därför finns nu boken tillgänglig här helt gratis som PDF, det är bara att klicka på länken nedan för att ladda ned den.

Om det finns någon hake? Absolut inte. Om jag skulle vilja ha något i gengäld? Absolut inte, det är författarnas tankar och erfarenhet om att skriva som förtjänar en publik även framöver.

Men, laddar du ned boken (eller kompendiet), får du gärna – om du har tid och lust – skicka mig ett mejl och berätta vad du tycker om innehållet och de råd och tips som presenteras, som framför allt kommer via de författare som intervjuas.

Min e-postadress är: christer [@] gmail.com

Skulle du ha problem att ladda ned Skriv, skriv, skriv – mejla mig så skickar jag den via mejl istället.

Bild på Teatro Avenida: Creative Commons, tack till By Toni – vlastiti rad, GFDL (https://bs.wikipedia.org/w/index.php?curid=153300)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *