Vad är Google Assistant?

Vad är Google Assistant?
Google Assistant är en AI-driven digital assistent som du kan nå via smarta högtalare som Google Home och Google Home Mini eller via din mobil om du laddat ned Assistant-appen eller genom att aktivera mikrofonen när du söker på Google. Till skillnad från den tidigare Google-assistenten Google Now, så kan Google Assistant hantera tvåvägskommunikation.

Vad kan Google Assistant göra?
Om du har en Google Home eller en Google Home Mini så aktiverar du Google Assistant genom att säga ”Hey Google” eller ”OK Google” och du kan sen få hjälp med en mängd olika saker, som till exempel:
– Styra olika enheter i ditt smarta hem, som ljud och ljus
– Få information som nyheter och väder,  men även senaste nytt om trafiken och  vägbeskrivningar
– Få åtkomst till din kalender
– Spela musik eller starta en film eller en serie
– Öppna andra appar
– Få översättning i realtid
– Boka möten och skicka meddelanden
– Boka biljetter eller andra produkter som säljs via Google Assistant

Google Actions
Tredjepartsleverantörer som företag och organisationer kan också ta fram så kallade Actions för Google Assistant och i Sverige finns det just nu ett femtiotal såna Actions framtagna av bland annat Aftonbladet, SJ, Sveriges Radio och Viaplay.

Enligt Voicebot.ai var samma siffra för USA drygt 4.000 Actions i februari 2019, vilket innebar en tillväxt på 250 % på ett år. Samtidigt har motsvarande siffra för Alexa, Amazons digitala assistent, som har Skills istället för Actions drygt 56.000. Så i början av 2019 har Google c:a 7,5 % av det antal externt framtagna funktioner som Amazon kan erbjuda.

Läs mer i artikel på Voicebot.ai

Google Assistant på svenska
Just nu i mars 2019 är det enbart Google Assistant som finns på svenska och som gör det möjligt att röststyra dina prylar på ditt lokala språk.

Det ryktas sedan länge om att Amazon ska starta upp sin försäljning lokalt i Sverige och då kan vi sannolikt vänta oss en svensk version av Alexa i smarta högtalare som till exempel Amazon Echo.

Här kan du läsa mer om hur Google Home och Google Assistant fungerar på svenska

Här hittar du också en bra video på 5 minuter om de bästa funktionerna för Google Assistant på svenska framtagen av Elin Häggberg som driver kanalen Teknikfik på YouTube, men även en blogg och en podd med samma namn. Teknifik är ett ord som Elin Häggberg skapat själv av magnifik + teknik.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *